Дни след като от Висшия адвокатски съвет представиха становището си, че пешеходецът няма абсолютно право когато пресича пешеходна пътека и може да бъде привлечен като съпричинител на катастрофа, граждани ще покажат как се пресича правилно.

На 04 октомври 2016г. от 11:30 на пешеходната пътека при Софийския университет „Св. Климент Охридски“, която е на бул. „Васил Левски“ ще има митинг.

Организаторите ще демонстрират "правомерно заемане на позиция за законно пресичане на пешеходна пътека тип "зебра". Те ще направат публично изявление по повод Становище на Висшия адвокатски съвет по тълкувателно дело на ВКС, според което: "пешеходецът няма абсолютно право при пресичане на пешеходна пътека".

Предимството, гарантирано от закона, е налице единствено, ако човекът е застанал на "зебра" правомерно и е съобразил пресичането си със скоростта, посоката на движение и отстоянието на приближаващия автомобил. Това становище беше поискано от председателя на съда, правосъдния министър и от главния прокурор.

Пешеходецът няма абсолютно право на зебра, обяви Висшият адвокатски съвет

Пешеходецът няма абсолютно право на зебра, обяви Висшият адвокатски съвет

Пешеходците трябва да сигнализират намерението си да пресичат

Като отговор на становището на членовете на Висшия адвокатски съвет, а и по-ранното - на Висшия съдебен съвет, организаторите канят висшите магистрати да покажат нагледно как се застава на зебрата правомерно, как се пресича законно пешеходна пътека.

Гражданите умоляват висшите магистрати да демонстрират на практика законно пресичане на децата, на инвалидите, на възрастните и на трудноподвижните хора.

Припомняме, в становището на Висшия адвокатски съвет бе казано, че пешеходецът, независимо на каква възраст е, с в какво емоционално и умствено състояние е, трябва да прецени скоростта на идващия автомобил.

Именно пешеходецът трябва да подаде знак на шофьора, че възнамерява да пресече, независимо дали човекът има двигателни, зрителни или психически затруднения.

Организаторите обещават да представят и ответните действия на гражданските организации и техните съмишленици, които ще са далеч по-радикални отпреди.

 "В кръга на шегата, въпреки че положението е повече от плачевно си носете:

- Радари за измерване на скоростта на колите;

- Мигачи;

- Палки и други пособия за подаване на сигнал към водачите, че ще пресичате;

- Други джаджи с цел сигнализиране на желанието да пресечете", завършва поканата за демонстрацията.