В община Благоевград от днес е обявена първата за страната грипна епидемия през тази година.
Спират се плановите операции в лечебните заведения и свижданията в болниците и диспансерите, съобщи БНР.

Преустановяват се също детските и женските консултации и профилактичните прегледи.

Грипна епидемия бе обявена от днес и в общините Сливен, Нова Загора и Твърдица.
Най-засегнати са децата до 4 години и възрастните над 65 години. Засега не е обявена грипна ваканция.

От утре се обявява грипна епидемия и в Стара Загора, съобщиха от регионалната инспекция по опазване на общественото здраве.

Междувременно стана ясно, че и оперативният медицински щаб към Районния център по здравеопазване в Кюстендил е излязъл с предложение към кмета на община Кюстендил от утре да обяви грипна епидемия.

От здравното министерство съобщиха, че през последната седмицата в редица области на страната е регистрирано значително повишаване на заболяемостта от грип и остри респираторни инфекции.

В Хасково, Сливен, Стара Загора, Кюстендил, Благоевград и Смолян данните сочат достигане на стойности близки до епидемичните.
Висока е заболяемостта и в Габрово, Кърджали, Бургас и Ямбол.

Симптомите
Започва внезапно, с висока температура, болки в мускули и стави, болки в очните ябълки и много силна адинамия. Човек не може да стане от леглото.

Динамиката на развитие на епидемичния процес при грипа е изключително бърза, поради което може да се очаква постепенното достигане на епидемични нива и в останалата част от страната в рамките на 2-3 седмици.

По данни на засегнатите региони най-висока е заболяемостта във възрастовите групи от 0 до 4 години, последвана от 5 до 19 години, както и при възрастни над 65 години, отбелязват от МЗ.

При достигане на епидемични стойности областните щабове за борба с грипа и ОРЗ обявяват грипна епидемия и препоръчват необходимите противоепидемични мерки.
При необходимост и след анализ на ситуацията щабовете могат да препоръчат на кметовете на общини и регионалните инспекторати на Министерството на образованието и науката различни ограничителни мерки, включително и прекратяване на занятията в учебните заведения.

Министерство на здравеопазването препоръчва да се избягва организирането на масови прояви, хората да ограничават контактите си с болни, а при възникване на заболяване да търсят навременна лекарска помощ.
Това се отнася в най-голяма степен за възрастните с придружаващи тежки и хронични заболявания, както и за децата в най-малките възрастови групи.

През последната седмица е надхвърлена границата от над 200 болни на 10 000 души.
От МЗ припомнят, че при над 30% отсъстващи по болест от училище се прави предложение до Регионалния инспекторат по образованието за обявяване на грипна ваканция.

В същото време от ХЕИ София съобщиха, че в столицата няма грипна епидемия, дори броят на заболяванията е нисък за сезона.
Срещащите се оплаквания са причинени от вируси, изразяващи се в кашлици, хреми, конюктивити и т.н.

Мецидински експерти от Военномедицинската академия коментираха във връзка с епидемията, че щамът на вируса още не е изолиран.