Рязко увеличаване на броя на болните през последните две седмици отчитат от здравното министерство.

Зачервено гърло, хрема и кашлица са най-честите оплаквания, но има и случаи на вирусни заболявания с висока температура и стомашно-чревни реакции.

За тази част на годината и при по-резки колебания на температурата има вълни на различни респираторни заболявания, обяснява началникът на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство доктор Ангел Кунчев.

Здравните инспектори още не са изолирали грипните вируси за този сезон. От началото на октомври е започнало набирането на проби.

Все още ситуацията както в страната, така и в Европа е спокойна, според мнението на специалистите, но очакванията са в следващите две седмици тя да се влошава.

Припомняме, преди седмица от Национален здравен форум „Грип 2010" посочиха, че българите като цяло не се отнасят сериозно към грипното заболяване и много често го определят като настинка. От Националния здравен форум препоръчаха да се направят ваксинации.

Едновременно с това метеоролозите от цяла Европа прогнозират много студена зима в Европа - може би най-студената в последните хиляда години. Очакват се много валежи, ниски температури и проблеми със снега и студа.

Студена зима очаква и Балканите. До края на октомври ще има много валежи, очаква се и сняг. Месецът ще бъде по-студен от обичайното.

Обяснението на метеоролозите за предстоящата много студена зима е, че климатичните промени топят ледовете в Арктика, което предизвиква охлаждане на теченията и въздуха, които носят топлината в Европа.