Грипна епидемия е обявена в общините Троян и Тетевен, предаде БНР.

От регионалната здравна инспекция съобщиха, че в Троян са регистрирани повече от 230 болни на 10 000 души население, а в Тетевен са заразени над 200 души. Все още не е обявена ваканция в училищата. В общините Ловеч, Летница и Априлци е обявена предепидемична обстановка.

Епидемична обстановка е обявена и в община Сандански.

Най-много са засегнати възрастовите групи от 5 до 19 години с 388 заболели и от 20 до 64 години с 201 заболели, уточниха от здравната инспекция, цитирани от Дарик радио.

Във връзка с епидемията на територията на общината се спират плановите операции и свижданията в МБАЛ "Св. Врач", преустановяват се плановите операции, детските и женските консултации, както и имунизациите и реимунизациите.

Съгласно разпоредените противоепидемични мерки медицинският персонал се задължава да работи с четирислойни марлени маски, а прегледите на фебрилно болните да се извършват по домовете от общопрактикуващите лекари.

В детските заведения трябва да се извършва сутрешен филтър от медицинските сестри, като не се допускат болни деца от грип, остри респираторни заболявания и заразни заболявания.

За обявената епидемична обстановка в община Сандански са уведомени областният управител Владимир Димитров, директорът на РЦЗ д-р Анатолий Тачов и общопрактикуващите лекари.

Друга община в областта, която е със завишен брой заболели от грип и остри респираторни заболявания е Белица.

На този етап обаче все още не са достигнати критични нива за обявяване на епидемична обстановка, съобщи началникът на "Противоепидемиологичен контрол" в РИОКОЗ - Благоевград д-р Весела Мончева.

Грипна епидемия e обявена в Бургас и в общините Айтос и Приморско и от 22 януари до 24 януари ще бъдат прекратени учебните занятия в трите общини.