Още преди да е започнал да гледа мярката на обвинените по операция „Захар", специализираният съд даде 30 минути почивка, защото част от адвокатите на обвиняемите не са се запознали със СРС-тата по делото.

Шестима от задържаните по операция „Захар" застават пред Специализирания съд. Това са синът на Гриша Ганчев - Данаил Ганчев, Камелия Мирчева, Милко Димитров, Ивайло Талев и Тодор Симеонов.

Бизнесменът Гриша Ганчев дойде в Спецсъда, обграден от своите гардове, като запази мълчание пред медиите. Той обаче не остана до края и си тръгна по средата на заседанието.

Припомняме, в петък - (на 11 май) говорителят на спецпрокуратурата съобщи, че срещу сина на Гриша Ганчев и други петима са повдигнати обвинения по случая с източването на ДДС чрез продажба на захар.

След като защитата се запозна със срс-тата и заседанието започна, спецпрокуратурата се отказа от постоянния арест на обвиняемата Камелия Мирчева. Вместо това обвинението поиска мярка „парична гаранция" в размер на 3 хиляди лева.

Причината е, че Камелия е самотна майка. Преди 12 години е претърпяла онкологична операция. Тя страда от „Синдрома на Хочкин". Защитата й представи редица документи за състоянието й и претърпените интервенции и химиотерапии.

„Искам да чуете сърцето си, защото то казва истината" - това призова съдийката обвиняемата Камелия Мирчева. „Искам да проявите разбиране и да бъдете снизходителна", настоя тя.

Здравословното състояние на друг обвиняем - Тодор Симеонов, обаче не омилостиви прокуратурата. Защитата му представи медицински документи, от които стана ясно, че той е без щитовидна жлеза от 1996 г. и е с 74% инвалидност. Адвокатът подчерта, че той се нуждае от ежеседмичен преглед от ендокринолог.

Според прокуратурата обаче, състоянието му не е чак толкова тежко, че да се налага да бъде извън ареста.

„Някой бърза прекалено много" - това обяви пред съда защитникът на Данаил Ганчев - адвокат Петър Чалъмов. Той поясни, че на деветия ден, откакто тече производството, са повдигнати обвинения. „Бих искал да уважите искането ми за по-лека мярка", настоя пред съда синът на Гриша Ганчев.

Според Специализираната прокуратура обвиняемият Милко Талев е ръководител на организираната престъпна група, укривала плащането на данъчни задължения към държавната хазна. Другите обвиняеми са съучастници в престъпната дейност.

Според обвинението създадена е сложна верига, в която са участвали псевдодоставчици, за да не се внася ДДС.

Поне 10-15 фирми са участвали в схемата, обясни пред медиите прокурор Андрей Андреев. Разследването е по сигнал на НАП, поясни той.  За да се осъществи подобна схема трябва да има една фирма с чист, стабилен бизнес, трябва да има фирма - буфер и трета фирма с подставено лице и без дейност, обясни още Андреев.

Групата декларирала отделни доставки като от 10-12 камиона са отчитани 1-2. Според обвинението, става въпрос за тежки умишлени престъпления, от които бюджетът е ощетен със стотици хиляди лева.

Сумата обаче, с която групата е ощетила държавата доста се разминава с казаното от финансовия министър Дянков.
Той спомена милионна цифра, докато разследващите за момента са установили 200 хиляди лева ощетяване.

Шестимата са обвинение за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления, извършени в условията на продължавана престъпна дейност.
Ако бъдат признати за виновни, обвинените могат да получат до 15 години затвор.

Милко Талев е обвинен за ръководител и организатор на престъпна група и за данъчни престъпления.

На Данаил Ганчев, Камелия Мирчева, Милко Димитров, Ивайло Талев и Тодор Симеонов са им повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления.

От събраните до момента доказателства е установено, че групата е действала от началото на февруари 2012 г. Организатор на схемата, по която е осъществявана престъпната дейност, е Милко Талев.

Освен него и тримата изпълнителни директори на „Литекс комерс" - Данаил Ганчев, Камелия Мирчева и Милко Димитров, в групата са участвали Ивайло Талев - племенник на Милко Талев, и Тодор Симеонов - управител на едно от включените в престъпната схема търговски дружества.

В четвъртък (10 май) беше съобщено, че при специализираната операция служители на ГДБОП и НАП са неутрализирали организирана престъпна група, ощетила държавата с милиони лева от невнесени данъчни задължения.