Апелативният съд във Варна остави в ареста председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов и бизнесмена Даниел Славов-Дънката, информира БНР.

Срещу Гуцанов са повдигнати четири обвинения - за участие в организирана престъпна група, за извършване на престъпление по служба, сключване на неизгодни сделки и склоняване към лъжесвидетелстване.

Според съда не съществува реална възможност двамата да се укрият, но съществува вероятност да извършат друго престъпление.

По повод представената експертиза за здравословното състояние на Гуцанов, според която той страда от остър бронхит, съдът смята, че може да му бъде осигурено лечение във всяко здравно заведение. Определението на съда не подлежи на обжалване.

Борислав Гуцанов заяви, че няма никаква вина и задържането му е политическо.

Той допълни, че през цялото време е работил в "Градски транспорт", като се е опитвал да удовлетвори нуждите на града.

По думите му, банковите оценки, които са направени показва, че няма завишения в цените за закупуване на автобусите.

Общинският шеф каза още, че неговият подпис не фигурира в документите свързани по сделките и допълни, че няма никакъв общ бизнес или фирма с Даниел Славов - Дънката.

Припомняме, Гуцанов и Славов бяха задържани в края на миналия месец при акция "Медузите" заедно с директора на общинската фирма "Градски транспорт" Пенчо Пенчев и главната счетоводителка Йоана Кръстева.

Обвинението срещу тях е за източване на общинския бюджет чрез сделки за купуване на автобуси.

Над 100 души с плакати "Оставете съда да решава" и "Не на политическите арести" се събраха пред съда, за да изразят исканията си за справедлив процес.