След Стара Загора случаите на хепатит А се увеличават и в Хасково.

Само за последните няколко часа в инфекциозното отделение са приети осем нови пациента. С тях заразените в Хасковско вече са 109 души, съобщи БиТиВи.

От здравната инспекция все още не могат да установят източника на заразата, тъй като липсва връзка между отделните случаи.

Според експертите една от възможните причини за бума на болестта в региона са туристите от Гърция и Турция, които всекидневно пътуват до Хасково, за да пазаруват. Предполага се още, че заразата се пренася от хора, които дори не подозират, че са болни, тъй като изкарват по-лека форма на хепатит А.

От сутринта в Стара Загора са регистрирани пет нови случая на хепатит А.

Пет отделения в Многопрофилната болница в Стара Загора са преструктурирани временно в инфекциозни, за да бъде осигурен приемът на хепатитно болните от областта. Поставени са и допълнителни легла, защото временните отделения вече са запълнени. Специалистите от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве продължават да търсят източника на заразата.

Повишени са изискванията за хигиена в училищата и обществените заведения. Старозагорските лекари са категорични, че трябва да бъде обявена епидемия в града.

Засега нещата са много сложни. С цената на големи усилия поддържаме в контрол ситуацията. Ние сме категорични, че това е епидемиологична ситуация, тъй като 100% от заболелите се хоспитализират, обясни д-р Валерия Филипова, завеждащ инфекциозно отделение МБАЛ Стара Загора.