Над 97.5 кг хероин с високо качество задържаха митнически служители от Капитан Андреево и Лесово при два отделни случая, съобщават от Агенция Митници.

В ранните часове на 22 август служители от специализирания отдел за борба с наркотрафика в Митница Свиленград спират за проверка автобус, пътуващ по редовната линия Истанбул - Хасково - Кърджали.

След извършена щателна проверка, под матрака в спалния отсек на шофьорите, са открити една пътническа чанта и два найлонови плика, съдържащи 43 пакета с бежово прахообразно вещество, което при изследване с полеви наркотест реагира на хероин.

Общото количество на наркотичното вещество е 24.440 кг.

С автобуса са пътували трима шофьори, които са с двойно гражданство. Срещу единия от тях, шофирал превозното средство, е съставен акт за митническо нарушение. Към момента и тримата са задържани.

По време на проверката автобусът, който е с българска регистрация и собственост на българска фирма, е превозвал около 30 души. За пътниците е осигурен друг транспорт.

При втори случай същата сутрин митнически служители от Лесово задържаха 73.088 кг хероин.

Наркотикът е открит в миниван „Рено Трафик" с румънска регистрация. Миниванът е пътувал в посока от Турция за Румъния без да превозва пътници.

По метода „анализ на риска" митническите инспектори от специализирания отдел за борба с наркотрафика са селектирали превозното средство за щателна митническа проверка.

Под купето на минивана, в два специално изградени и монтирани тайника, митничарите откриват 142 пакета със светлобежово прахообразно вещество, увити в кафяво и черно тиксо.

При извършения на място полеви наркотест е установено, че съдържанието на пакетите реагира на хероин.

Задържан е шофьорът - румънски гражданин с инициали Д. С.

Първоначалните данни сочат, че и в двата случая хероинът е с изключително високо качество, а общата му стойност се оценява на над 12 милиона лева по цени за целите на съдопроизводството.

Със заповед на директора на Агенция „Митници" служителите, осъществили разкриването на двата случая, ще бъдат наградени с по 1000 лева парична награда.