Хероин за повече от 5 милиона лева заловиха митническите инспектори на Капитан Андреево, съобщават от Агенция Митници.

На 6 юли 2011 г. около 17 ч. митническите служители проверяват лек автомобил Мерцедес, идващ от Турция, с хасковска регистрация, управляван от български гражданин. В автомобила са пътували членове на семейството му, всички от Свиленград. В багажника на автомобила митническите инспектори откриват фабрично запечатана 30-литрова туба, пълна със зелен на цвят миещ препарат.

Разфасовката събужда подозренията им и след разрязване на дъното в тубата откриват пакети, облепени с кафяво тиксо. Опаковките съдържат вещество, реагиращо при направения полеви наркотест на хероин. Своевременно е информиран сектор БОП - Хасково.

Съвместно с всички служби на МВР са проведени действия за разкриване на още три коли, превозващи хероин.

По-малко от час след първата кола на ГКПП Капитан Андреево пристига втора, също Мерцедес с хасковска регистрация и превозваща семейство от Свиленград. В багажникa й е открита идентична туба, с укрити в нея пакети с хероин. Третата кола от „индийската нишка" е Рено Меган с ямболска регистрация и пътници от Ямбол. Водачът на автомобила изхвърля превозваната от него туба с хероин в района на ГКПП Капитан Андреево. Тя обаче е открита от митническите служители.

Въпреки това несвързан с групата наркотрафиканти случаен гражданин опитва да я открадне и също е задържан. В Хасково пък е открит и задържан водачът на автомобила, който се е опитал да се освободи от нарко-пратката.

От трите автомобила са задържани общо 99 пакета, съдържащи 51,500 кг. хероин. Задържани са шестима български граждани. На операцията са присъствали двама финландски наблюдатели от Фронтекс.

Няколко часа по-късно по сигнал на Гранична полиция на ГКПП Капитан Андреево е задържано четвърто превозно средство, микробус Фолксваген със сливенска регистрация, в който пътуват петима възрастни и едно дете.

В микробуса са натоварени 40 пакета с еднократни детски пелени. В два от тях са укрити, опаковани в дамски чорапи и увити в кафяв скоч 3 пресовки, реагиращи при полевия наркотест на хероин с общо тегло 2,060 кг. В други четири плика пък са открити 300 пакета цигари без бандерол от марката LM.

По информация на българските служби след акцията на Капитан Андреево част от останалия хероин е укрит в района на Капъкуле. След сигнал до турските власти те откриват в контейнер до един от „Free Shop" - овете четвърта, идентична с първите три, туба с пресовка с идентично вещество.

По-късно от полицията в Хасково уточниха, цитирани от Фокус, че след разговор с лицето, което превозва тубата - ром от Свиленград, той обяснил, че тя му е дадена от лице от Пловдив, което също е от ромски произход.

Срещу сумата от пет лева „мулето" трябвало да я пренесе в България, след което да си я вземе от  лицето, което я изпраща.

В резултат на съвместните действия на Агенция „Митници" и службите на МВР, които продължиха цяла нощ, са задържани 53,560 кг. хероин на стойност по оценки за нуждите на съдебната система минимум 5 088 200 лв.

Разкрита е цялата организирана престъпна група и да момента са задържани 7 човека. Работата по случая продължава.