Служители на ГДБОП задържаха двама мъже, разпространявали материали с детска порнография.

Операциите са били по противодействие на престъпна дейност, свързана с разпространяване на видеоклипове с детска сексуална експлоатация в интернет пространството и са проведени под надзора на прокуратурата.

Първата операция е била на територията на София. На 1 юни, служителите на ДГБОП задържат 31-годишен мъж в дома му. В хода на последвалите проверки от адреса е иззет компютър, в хард диска на който били открити файлове с детска порнография и множество специализирани програми, чрез които тези материали са били обменяни с други потребители по света.

Има информация, че 31-годишният мъж се е занимавал с престъпна дейност от близо 4 години, съобщава МВР.

По случая е образувано досъдебно производство, а работата по него продължава под наблюдението на Софийска районна прокуратура.

Аналогично досъдебно производство е образувано срещу 28-годишен мъж от село Гложене, област Враца. В хода на операцията от дома на мъжа служителите на сектор "Киберпрестъпност" в ГДБОП изземат настолен компютър, лаптоп и две флаш памети, съдържащи файлове с материали с детска сексуална експлоатация.

По случая са назначени експертизи, доказващи престъпната дейност на 28-годишния. Работата на разследващите продължава под ръководството на Районна прокуратура - Козлодуй.