Задържаха фалшификатори на документи за араби, открита е униформа като полицейска, съобщиха от МВР. Спецакцията със служители на ГДБОП е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура.

От Спецпрокуратурата в петък са повдигнали обвинения срещу петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел документни престъпления, в т.ч. подправяне и изготвяне на неистински лични документи на преминаващи през България нелегални емигранти.

Участниците в групата, на възраст от 22 до 57 години, са задържани на 26 ноември в София и Велико Търново при специализирана операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Повдигнати са им обвинения за участие в организирана престъпна група по чл. 321 от НК и за документни престъпления по чл. 308 от НК.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от ноември 2014 г. на територията на София, Велико Търново и Павликени. Членовете на престъпната група са подправяли, изготвяли и държали с цел продажба фалшифицирани лични карти, международни паспорти, свидетелства за правоуправление, баджове и други удостоверителни знаци.

При извършените претърсвания и изземвания в помещения и автомобили на участниците са открити подправени документи и на лица с арабски имена, намерени са и наркотици.

Иззета е и униформа, която наподобява полицейска. Предстоя да се установи за какво е използвана тя. С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на петимата участници в групата е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 29 ноември 2015 г. от Специализирания наказателен съд ще бъде поискано налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.