Криминалисти на РУ-Чирпан установиха и задържаха двама участници в измамна схема. Разследването започва на 1 юли, когато възрастна жена търси помощ в полицията, след като разбира, че е станала поредна жертва на мошеници.

В този ден на домашния й телефон се обажда непознат мъж, който се представя за полицейски служител и успява да я убеди, че нейната помощ ще е от изключително значение в провежданата в момента полицейска операция. Така жената дава крупна сума пари, които поставя в портмоне и хвърля през терасата на жилището си.

По същата схема през следващите два дни са измамени и още две жени, които също лековерно се лишават от спестяванията си, оставяйки ги на дръжката на входната врата и до контейнер за смет.

Общата сума, която жертвите предоставят на непознатите измамници, възлизала на близо 20 000 лева.

Веднага по случаите са образувани досъдебни производства за извършени престъпления, а в рамките на проведените оперативни действия са заловени мъж и жена на 35 и 31 години, и двамата от Стара Загора.

На този етап е установено, че двойката е изпълнявала ролята на куриери в измамната схема. Те са задържани до 24 часа, а усиленото разследване по досъдебни производства продължава под наблюдението на прокуратурата.