Криминалисти от Шумен задържаха 34-годишен мъж, съпричастен към ало-измама. Той е арестуван, минути след като задигнал парите на възрастна жена, съобщиха от пресслужбата на МВР.

Измамата е извършена по схемата "помощ на полицията". Жертвата този път била 68-годишна жена от Шумен.

С идеята, че помага на полицията да задържат групата от измамници, жената изпълнила указанията на мнимите полицаи - тя опаковала всички налични парични средства във фолио, поставила ги в торбички и ги хвърлила през терасата си.

Веднага след това жената се скрила в банята на жилището си, защото такива били инструкциите на измамниците - за да не пострада ако има престрелка по време на задържане на групата.

Точно в този момент обаче криминалисти от Шумен били пред блока на жената. Полицаите следели от известно време движението на "мулето". Същият, 34-годишен местен жител, бил задържан на място, веднага след като взел пакета с парите.

В пакета имало 1 960 лева и 870 евро.

На този етап е установено, че мъжът е съпричастен като помагач в още няколко телефонни измами, извършени на територията на града. При последните случаи, по които се работи, щетите от измамите са на стойност около 110 000 лева.

Работата по документиране на престъплението продължава под надзор на Районната прокуратура.

65-годишна остави над 400 хил. лв. на ало-измамници в София

65-годишна остави над 400 хил. лв. на ало-измамници в София

Дала им и половин килограм злато

През първите шест месеца на 2018 г. на територията на Шумен са регистрирани 22 телефонни измами, 21 от които по схемата "помощ на полицията" и 1 по повод заплащане на капаро за агрегати. От жертвите на измамите в града са отнети 205 000 лева. По седем от случаите има привлечени обвиняеми лица. 20 от измамите са извършени в град Шумен, 2 - в град Нови пазар.