26-годишен съучастник на телефонни измамници е бил хванат, малко след като успял да прибере 10 000 лв. от старец в град Сливо поле, Русенско, съобщиха от МВР.

Той е бил задържан вчера следобед, докато се движел с мерцедеса си към Русе. Бил е спрян на контролно-пропускателен пункт в района на община Сливо поле.

Задържаха телефонен измамник

Задържаха телефонен измамник

Илия Витанов е таксиметров шофьор, представил се за лекар

При претърсването в автомобила му намерили задигнатите 10 000 лв., които прибрал от 88-годишен силистренец.

По-рано през деня дядото получил обаждане на домашния си телефон. Измамниците работили по популярния напоследък сценарий, че са ченгета и търсят съдействието на граждани. Обяснили на стареца, че именно той е набелязан от измамници и ще трябва да съдейства, да им поставят капан, за да ги заловят. За целта уж трябвало да се престори, че се хваща на номера им, а след това да ги задържат с парите.

Дадоха условна на „муле” на телефонен измамник

Дадоха условна на „муле” на телефонен измамник

Фалшив доктор въвлякъл безработен в престъпна схема

Само че дядото не разбрал, че наистина се е "хванал". Казали му, че трябва да намери голямата сума, искана от измамниците и да я остави на двора на къщата си.

Старецът така и направил. Взел скътаните си 10 000 лв. и ги сложил в пликче, което завързал за портата на двора си. След това се прибрал бързо в къщата, защото очаквал да има престрелка между полиция и апаши.

Скоро след това разбрал, че са го преметнали. Подал сигнал на истинските полицаи и те започнали разследване. Много бързо след това са организирали спирането и проверката на подозрителни коли. Така и намерили "мулето" на измамниците.

На този етап на разследването се смята, че задържаният е участвал в извършването на телефонната измама в ролята на куриер. Той е познат на органите на реда с извършване на дребни кражби в миналото.

Разследването на цялостната престъпната дейност продължава.