Трима извършители на телефонни измами са задържани в района на Ветово. Спецоперацията е реализирана от служители на сектор "Измами" в ГДНП и колегите им от ОДМВР - Силистра и Русе. Действията са ръководени от прокуратурата.

Установени и задържани са участниците в група за извършване на телефонни измами. 32-годишният Я.Я.-Шината и 38-годишния Н.Н.-Малкия Келеш, са осъждани, а техният "колега" 23-годишния Г.Г. е с криминални регистрации за престъпления.

Мъжете са засечени в центъра на Ветово в "Опел Астра", собственост на бащата на единия от тях. Установено е, че групата е действала по познатия сценарий "съдействие на полицията при провеждане на полицейска операция за задържане на телефонни измамници".

Задържането е осъществено, след телефонна измама, в която 78-годишна жена от Силистра, хвърлила от терасата на дома си плик с пари.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ - Силистра. Иззети са мобилни апарати, SIM-карти (включително и такива ползвани при извършване на престъплението), както и други вещи и предмети, свързани с престъпната дейност на задържаните. Работата по документиране и доказване на престъпната дейност на задържаните продължава под ръководството на прокуратурата.

Подробности по случая оповестиха днес на пресконференция административният ръководител на Окръжна прокуратура - Силистра Теодор Желев, директорът на ОДМВР старши комисар Кристиян Петров и началникът на сектор "Криминална полиция" гл. инспектор Божидар Генчев.

Като изключително успешна определи операцията окръжният прокурор, предвид факта, че телефонните измами са сериозен бич за населението в региона. Той подчерта, че благодарение на проведените действия са били осъществени няколко успешни реализации на територията на цялата страна, което е довело до залавяне и на други лица, съпричастни към извършване на телефонни измами.

Прокурор Желев отбеляза решаващата роля на гражданите, оказали съдействие на полицията в процесния случай, и посочи, че тяхната активност е изключително важна в противодействието на този вид престъпна дейност.