Варненските криминалисти, съвместно с колегите си от Разград, разбиха банда, специализирана във взломните кражби и касовите обири, съобщиха от пресцентъра на МВР. Трима мъже са задържани - А. Ж. /31 г./ по прякор Дебелия, К. И. /35 г./ и Я. В. - Маймунката /26 г./. И тримата са от Варна, криминално проявени за кражби, обсебване и хулиганство.

Според разследващите групата е участвала в извършените взломни кражби на златни накити и пари от бижутериен магазин в гр. Исперих и от частен дом в с. Цонево, общ. Провадия. При кражбата в Исперих през месец август 2010 г. били отнети 1,8 кг златни накити и 1500 лева, а при тази в с. Цонево, извършена на 1 януари тази година, били задигнати около 350 грама златни накити, около 300 гр. сребърни накити, лаптоп и около 4 400 лева.

Криминалистите установили, че крадените ценности са били пласирани предимно в заложни къщи в София и Варна. В жилищата на тримата бандити полицаите открили част от откраднатите сребърни и златни накити, инструменти за проникване с взлом, 7 мобилни телефона, 6 SIM карти, документи и заложни билети за залагани вещи.

Смята се, че задържаните са извършили и множество други кражби на територията на страната.

На А.Ж. и на К.И. им е наложена мярка "задържане под стража" за срок от 72 часа, а Я.В. - за 24 часа. Работата по случая продължава.