Рекордно количество хероин са задържали митничарите на ГКПП "Видин - Калафат". Наркотикът е над 400 кг, напластен в листове от по над килограм в слепени плочи от теракота с големина 78 на 78 см. Това обяви на брифинг шефът на Агенция "Митници" главен комисар Георги Костов.

Установеното количество е с близо 70% чистота и е на стойност над 63 млн. лева.

Вчера около 5.30 сутринта, екип на Митница "Лом" спрял за проверка товарен автомобил със софийска регистрация, който превозвал 25 палета, с общо тегло 23 тона теракотни плочи от България за Холандия. Изпращачът е непозната фирма, а получателят е фирма, която се занимава с готварска дейност в Холандия. Тогава сработил механизмът "анализ на риска", посочи Костов.

Товарният автомобил е отклонен за извършване на проверка. Установени са нетипични аномалии, незабележими без високите технически параметри и високата експертиза на служителите, които работят с преносима модулна система. Когато разпечатили един от палетите се установил и допълнителен белег - остра миризма на оцетна киселина. Тогава служителите решили, че може би става въпрос за камуфлирано в пакетите количество наркотично вещество.

В теракотни плочи с размери 78-78 см инспекторите установили, че във всеки един от следващите 17 кашона последните 2 плочки са слепени със силикон. Между тях е поставен лист от 1055 гр. прахообразно вещество. Иззети са 400 пакета по 1055 гр. 423 кг. 222 гр.

По първични проверки на нашите експерти въпросният хероин е с чистота 70%, като прогнозните му пазарна стойност е 63 483 млн. лева. Изключително стойностна реализация на колегите от Митница "Лом", които са проявили необходимата бдителност и са притежавали необходимата експертиза, за да неутрализират контрабандата - въпросното рекордно количество вещество, заяви Георги Костов.

Той изтъкна и ролята на въведения през 2015 г. механизъм на действие на координация на всички структури, с които държавата разполага под ръководството на прокуратурата за противодействие на контрабанди стоки. Сработват силите на МВР, които по думите му много бързо са успели да издирят и установят изпращача на пратката.

Георги Костов коментира още, че силите ни могат да реагират на подобни предизвикателства, стига всички органи да работят в екип под координиращата роля на прокуратурата.

Относно задържания български гражданин, изпращач на пратката с теракота за холандска фирма, занимаваща се с хранителни продукти, главният секретар на МВР старши комисар Младен Маринов коментира, че след откриването на наркотичното вещество, незабавно е сработил координационен център за противодействие на контрабандата. Силите на ГДБОП, ГД "Гранична полиция", СДВР установили склада, където е претоварена стоката и са задържали изпращача.

Следствие на работата е установен целият път на стоката от Иран към Турция и България. Стоката е била превозвана от влекач и ремарке с иранска регистрация до мястото, където стоката е била разтоварена. След това е натоварена на български влекач - въпросния товарен автомобил "Сканиа". Маринов коментира, че цялата система е изградена с оглед да се прекъсне връзката с Иран, която е рискова държава.

Продължават оперативно-издирвателните мероприятия по отношение установяване на съпричастност на жената на задържания гражданин, която е собственик на фирмата - изпращач на стоката, а управител е съпругът й.

Главният прокурор Сотир Цацаров направи паралел между трите най-големи количества задържан хероин на територията на нашата страна. Той се пошегува, че и в трите случая има някакъв готварски елемент. Общото между трите случая бил маршрутът им от Иран към Холандия.

Първата пратка с рекордно количество от 200 кг през 2015 г. е задържана в консервни кутии с доматено пюре. Тогава митничарите трябвало кутия по кутия да отварят консервите, за да установят наркотика.

Вторият рекорд е от 2016 година. Тогава в кутии с панировка за месо е открито отново рекордно количество 214 кг хероин.

"В третия случай е проявена една по-голяма изобретателност", отбеляза Цацаров и визира слепянето на теракотните плочи със силикон и изисквания за установяването им още по-сериозен физически труд.