Състав на Софийски градски съд заседава по делото Борисов - Нинова.

Двамата лидери се съдят за изразите: "Крадецът вика дръжте крадеца" и "г-жа Лъжа".

Делото обединява в едно два иска за клевета - единият от страна на настоящия премиер и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, а другата искова молба е от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Исканите обезщетения за нанесени нематериални щети и обида от страна на Борисов е в размер на 26 хиляди лева, а тази на Нинова - 30 хил. лв.

Борисов ще съди Нинова

Борисов ще съди Нинова

Честта му е накърнена от изявлението й "Ти си крадец"

В рамките на днешното заседание бяха изслушани общо четирима свидетели. Показания дадоха Десислава Замфирова, която работи в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов, и Никола Николов - пиар на Борисов. Показания пред съда дадоха и Бояна Бозаджиева - сътрудник и пиар на Корнелия Нинова и Асен Рангелов шеф на политическия кабинет на Нинова.

Съдът насрочи съдебно техническа експертиза, която да установи дали има намеса в предоставения запис и насрочи следващо заседание на 8 октомври от 15.30 часа.

Въпросните репликите двамата лидери си размениха по време на предизборната кампания 2017 г.

Борисов обжалва решението по делото на Йончева

Борисов обжалва решението по делото на Йончева

Съдът реши премиерът и ГЕРБ да платят 5000 лева

Десислава Замфирова, която работи в кабинета на министър-председателя като съветник, заяви пред съда: "Видях омерзението и обидата в неговите очи. С него работя от доста дълги години - мога да позная как се чувства. В този случай бе омерзен и обиден".

Никола Николов заяви, че няма спомен Борисов да е използвал квалификацията "Г-жа Лъжа" по адрес на Нинова. Той изтъкна пред съда, че г-н Борисов е посочил в своите изказвания, че спори с Нинова само с аргументи, точни факти и числа.
На въпрос, свързан с поддръжката на Фейсбук профила на Борисов, Николов уточни, че в социалната мрежа има стотици фалшиви негови профили и изтъкна, че част от нещата прави самия Борисов, а друга част колегите му.

Бозаджиева си спомни две видеа, в които Борисов нарича Нинова - "г-жа Лъжа".
Тя си спомни колко потресена е била г-жа Нинова в този момент. По думите й в хода на кампанията тази квалификация се отразила на работата й. Освен това изказване, Бозаджиева визира и изказването на премиера, в което той нарича Нинова "активист на СДС".

Пред съда Бозаджиева бе категорична, че това се е отразило на избирателите и активистите на БСП, които, по думите й, са особено чувствителни по отношение членство в други партии.

"Това е изключително неприятен момент и изключителна обида в период, в който даваш всичко от себе си", коментира тя.

Асен Марков, началник на кабинета на Корнелия Нинова заяви, че това е било като някакъв шок.

Със снимки ГЕРБ доказват, че Нинова е госпожа Лъжа

Със снимки ГЕРБ доказват, че Нинова е госпожа Лъжа

Снимките са от сайта на БСП и от фейсбук

Съдът прие искането, направено от адвокат Божидар Терзийски, представляващ министър-председателя Бойко Борисов, за изслушване на очевидеца, споменат в свидетелските показания на отсрещната страна - Ивелина Василева, бивш министър на околната среда и водите, визиран в едно от видеата.

Адвокат Георги Атанасов коментира, че това е извънредно интересно дело.
По думите му след като приключи, ще се знае дали тези изразни средства, които използват политиците, ще продължат да функционират като арсенал в комуникацията между тях или всички ще бъдат цивилизовани в поведението си.

Той дори се пошегува, че в противен случай няма да им стигнат партийните субсидии.

Корнелия Нинова е г-жа Лъжа, обвини я Десислава Атанасова заради парите от ЕК

Корнелия Нинова е г-жа Лъжа, обвини я Десислава Атанасова заради парите от ЕК

Оградата по границата стана ябълката на раздора между ГЕРБ и БСП