Бързането доведе до недостатък на разпоредбите за разследването на главния прокурор като част от промените в Закона за съдебната власт. Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред БиТиВи.

За да не кажем, че президентът е отбелязал точка или гол с налагането на вето и връщането на Закона за съдебната власт, след това народните представители внесоха предложение за допълнение за промени в законопроекта, посочи доц. Киселова.

Относно промените в Закона за защита от домашното насилие и понятието за "интимна връзка", доц. Киселова коментира, че има разлика между домашно насилие и фактически съжителстващи като семейство. Депутатите изпаднаха в неудобна ситуация, защото когато бързат и не са огледали всички възможни страни на предложението си, могат да изпаднат в нелепа ситуация. Дефиницията за "интимна връзка" има няколко недостатъци: слагането на срок за трайни отношения от 60 дни и дали има прояви на интимност. Законодателят е хубаво да види два проблема - да не се стига до деяния, в които се прилага Наказателният кодекс и да се опита да предотврати най-тежките наранявания.

"Не може всичко да се хвърля на полето на репресията и да си представим, че затваряме насилниците и те никога няма да излязат на свобода", каза тя.

Доц. Киселова не изключва да има усилие от страна на адвокати да създадат противоречива практика и искане за защита между лица от един и същи пол. Когато е толкова дълга дефиницията за интимна връзка, толкова повече възможности има за порочни практики, посочи тя.

Според нея президентът Румен Радев няма да наложи вето на промени в Закона за защита от домашното насилие.