И фелдшерите излизат на национален протест. Той е вторият в редиците на съсловието, след като през юни организираха символична стачка, като не спираха да работят, но носеха сини лентички.

Фелдшерите настояват за промяна на статута и узаконяване на дейностите, които извършват в момента.

Според тях с приетите промени в Закона за здравето се ограничават правата на работата им.

Zdrave.net припомня, че Сдружението настояваше фелдшерите да бъдат обучавани в направление „Медицина", както и да бъде осигурена приемственост между старо и ново поколение в професията, за да се създаде възможност за пълен достъп на населението в България до качествено медицинско обслужване и лечение. Депутатите обаче решиха да оставят лекарските асистенти към направление „Здравни грижи".

Всички ние работим в противоречие на закона, заяви Марин Вълков. Ако фелдшерите не могат да извършват дейностите в направление медицински грижи, то те ще трябва да вършат дейности като медицински сестри, заяви той. Според него това ще остави много райони без медицински персонал.

Населени места като Симитли и Банско се обслужват само от един колега, ако не можем да вършим работата си, те ще останат без медицински екип, поясни Вълков.

Фелдшерите са категорични, че ще продължават да се грижат за пациентите, въпреки че нарушават закона. Според Вълков, ако те не могат да изпълняват задълженията си, ще се стигне до кадрови проблем с лекарите, защото няма да има толкова медици, които да поемат дейностите на фелдшерите например в Пиринско.

В благоевградска област работят 80 фелдшери, в цялата страна те са около 4000. Вълков обясни, че в момента няма колеж, който да подготвя такива кадри.

Протестът ще се проведе на 8 декември в градинката зад парламента от 10 часа.