100-150 медици, организирани от Българския кардиологичен институт, се събраха на протест пред сградата на Министерски съвет срещу водената политика в сферата на здравеопазването. Мощни викове "Оставка" и „Убийци" огласиха центъра на столицата.

Ден по-рано на същото място се проведе протест на животновъдите.

Протестиращите са подготвили писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което посочват, че управлението на здравеопазването през последните 10 месеца е особено лошо, а здравната реформа отново боксува.

Според тях има корпоративно влияние при вземането на решения от здравното ведомство и НЗОК.

Според медиците от болниците на Българския кардиологичен институт МЗ и НЗОК са взели вредни решения в полза на „Софарма." Те не са съгласни и с целевото орязване на бюджетите точно на техните болници, като решението за това е на зам.-здравния министър Гергана Павлова - бивша служителка на „Софарма."

Според недоволните медици това решение има за цел да затвори успешните частни болници и да подготви приватизацията на държавните клиники.

Според тях Здравната каса своеволно ограничава дейността им и орязва бюджетите на болниците с 56%. Те настояха министър-председателят да върне нормалните бюджети на специализираните кардиологични болници.

В писмото се посочва, че в болниците на Българския институт за три години са преминали над 400 хиляди души и са спасени над 20 хиляди човека с остър коронарен синдром.

Лекарите се обявяват и срещу решението държавните поръчки за онкологични лекарства да преминат към здравните заведения в страната. По думите им така вместо един прозрачен търг в МЗ, ще има над 80 търга, което ще доведе до ново тежко задлъжняване на болници - класическа подготовка за приватизация с увеличено участие в държавните поръчки.

Протестиращите са на мнение, че и това е идея на Павлова.