Агенция "Медицински одит" ще образува административно-наказателно производство за Тетевенската многопрофилна болница. Повод за разследването е смъртта на новородено момиченце в от края на април.

Изводът в доклада на агенцията, публикуван от министерството на здравеопазването, е, че „медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е направил пропуски при воденето на раждането на пациентката.

Дежурният лекар е преценила неправилно възможностите за вагинално раждане и прилагането на висок форцепс, който се оказал неуспешен." Така е „пропусната възможността ... да се извърши Цезаровото сечение със значително по-добра прогноза за плода". „Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода", смятат одиторите.

Като непосредствени причини за смъртта на детето са посочени „полиорганна недостатъчност в резултат на ДИК синдром" и кръвоизлив в храносмилателната система".

Родителите обвиняват за инцидента завеждащия на родилното отделение д-р Нина Байчева, която е израждала детето на 22-ри април тази година. Лекарката, която бе водила раждането е и завеждащ отделението. Тя, заедно с д-р Михаил Миков подадоха молби за напускане след скандала с роденото на 22-ри април бебе в Тетевенската болница, което два дни по-късно е починало в болницата в Плевен.

Припомняме, след като случая на младата майка бе разказан пред медиите, нито един адвокат в областта не пожела да защитава интереса на семейството.

Още вчера министър Москов разпореди екип на Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч да бъде командирован във филиала в Тетевен, за оказване на медицинска помощ и при необходимост за транспортиране на бременни, родилки и гинекологично болни в Ловеч, Троян и Луковит. В момента родилното отделение в болницата на практика не работи заради липса на медицински специалисти.

Окръжната прокуратура в Ловеч започна следствени действия, след като Районната прокуратура в Тетевен образува преписка, според която има данни за извършено престъпление, свързано с професионална небрежност от страна на медицинско лице.