Досегашният главен прокурор Сотир Цацаров получи една от наградите на "Полицай на годината". Вътрешният министър Младен Маринов връчи на Цацаров почетно отличие на МВР "За доблест и заслуги", съобщиха от МВР.

Младши инспектор Бисер Чаушев в Граничния пункт - Момчилград е полицай на 2019-та година. Той е водач на служебното куче Хас. Колективната награда бе присъдена на сектор "Измами" в Националната полиция. 

Държавен вестник обнародва указа за освобождаването на Цацаров

Държавен вестник обнародва указа за освобождаването на Цацаров

Указът е предложен от правосъдния министър Данаил Кирилов

На официална церемония днес бяха раздадени наградите "Полицай на годината". Вътрешният министър Министър Маринов благодаря за усилията, които полагат полицаите и определи усилията им като достойни, за да гарантират спокойствието на българските граждани.

"Предизвикателствата пред МВР растат, но целият екип доказа, че може да се справи с тях. Благодаря на Вас и на семействата Ви за търпението към работата в полза на всички български граждани", каза Маринов на тържеството.

Отличия получиха най-добрите, но зад техните резултати стоят усилията на много колеги, подчерта вътрешният министър.

Наградените полицаи работят по охрана на държавната граница и външна за ЕС, по противодействие на конвенционалната, противодействие на тежката и организираната престъпност. Някои от отличените следят за опазване на обществения ред.

На 26-то издание на тържествената церемония "Полицай на годината 2019" присъстваха депутати, зам.-главният прокурор Иван Гешев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, бивши министри на вътрешните работи и главни секретари на МВР, както и полицейски аташета на страните, акредитирани в България. Министърът благодари и на фондация "Доверие и закрила", съучредители на наградата "Полицай на годината".

На тържествената церемония бяха раздадени четири индивидуални и четири колективни награди, както и две поощрителни и две - за граждански принос. Част от отличените получиха и награди от Прокуратурата на Р България.

По време на церемонията бе организиран търг за детски рисунки, участвали в конкурса "Аз и Детското полицейско управление". От изложените 100 творби бяха продадени 61, за които събраха 4190 лева.

Те ще бъдат внесени по сметката на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Освен младши инспектор Бисер Чаушев, награди получиха и старши инспектор Иван Гераков - началник на група "Престъпления против собствеността" в сектор "Противодействие на криминалната престъпност", ОДМВР-Благоевград за противодействие на разпространението на наркотици и на кражбите. Отличията им са и за превенция на продажба на акцизни стоки и трафик на хора.

На II място е инспектор Галина Великова - разузнавач в сектор "Противодействие на икономическата престъпност", ОДМВР-Силистра. Те са отличени за борба с измамите - по-специално с фалшиви пенсии.

На III място е награден младши инспектор Костадин Коев младши автоконтрольор I степен в група "Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност" на сектор "Пътна полиция", ОДМВР-Пазарджик.

Колективната награда "Полицай на годината 2019 г." бе поднесена на служителите от сектор "Измами" в националната полиция за дейността им срещу телефонните измамници от Велико Търново, Русе и Плевен.

На I място бяха отличени служителите от отдел "Контратероризъм" при ГДБОП.

"За постигнати високи резултати във борбата с организираната престъпност и предотвратяване и неутрализиране дейността на множество организирани престъпни структури занимаващи се с придобиване на бизнеса на фирми, чрез сплашване, палежи, изнудвания и телесни повреди; търгуване, притежание и съхранение на незаконни огнестрелни оръжия и отпускане на заеми срещу залог или висока лихва; събиране или предоставяне на финансови средства, използвани за финансиране на терористични организации и покупко-продажба на незаконно огнестрелно оръжие и боеприпаси", мотивират отличието от МВР.

Втората колективна награда е за мобилна гранична полицейска група на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Елхово при Главна дирекция "Гранича полиция". Тя е за арест на извършители на тежки криминални престъпления в София и в Сливен.

III място е на отдел "Криминална полиция" при ОДМВР-Бургас за полицейско майсторство.

В поощрителните награди е отличен 01 сектор "Разследване на криминални престъпления" към отдел "Разследване" при СДВР за работа по 480 досъдебни производства.

С поощрителна награда е и 01 сектор "Престъпления против личността" към отдел "Противодействие на криминалната престъпност" при СДВР. Те са разкрили 10 от извършените 11 убийства през годината, изтъкнаха по време на церемонията.

На церемонията бяха отличени и гражданите Петър Бонев от Стара Загора за това, че на 24 ноември 2019 г. с риск за живота си пресече извършването на тежко престъпление, застрашило живота на млада жена във влака от гара Пловдив за гара Варна.

Дамян Колев от Димитровград бе отличен за проявена гражданска позиция. Той като охранител е спасил живота на 22 души като им е помогнал да се евакуират от горящо общежитие.