39 292 пациенти, болни от диабет, вече ще трябва да доплащат. След редица уверения, че това няма да се случи и противоречива информация, това бе обявено днес официално на пресконференция.

Ще доплащат само тези, които използват три вида инсулин на датска фармацевтична компания - това са около 39 292 души.
Причината за доплащането е, че фирмата вече няма да поема разликата между цената на търговеца на едро и цената, която изплаща касата.

Доплащането ще бъде по 4.8 лева средно за месец, обяви заместник-директорът на НЗОК Албена Златарева на пресконференция.

Доплащането е малко и дори и според представител Асоциацията на родителите на деца, болни от диабет, то няма да бъде непосилно.

Албена Златарева обяви още, че предвидените средства за медикаменти на НЗОК за тази година са с 100 млн. лева по-малко в сравнение с предишната. Само за януари месец касата е в преразход от 7 милиона лева.

Припомняме, почти цялата минала година мина под знака на протести на болни от диабет, както и с неяснота дали инсулинът все пак ще се плаща и дали ще жизнено важното лекарство ще го има във фармацевтичната мрежа.

По последни данни диабетно болните у нас са 8.3% от цялото население, а болните от диабет деца се увеличават всяка година.

Пресконференцията течеше докато в Народното събрание се състоя първият избор на директор на НЗОК.