До този момент има дефицит от 70 милиона лева в бюджета на Здравната каса, заяви доктор Евгени Душков, конфедератен секретар на КТ „Подкрепа" и член на УС на Здравната каса. Според него тази година касата няма да можe да закърпи бюджета си. По думите му това се дължи на липсата на реформи в системата.

„По време на цялото управление на НДСВ и при сегашното управление, ръководството на НЗОК е отправило предложения за законодателни промени, но за съжаление няма никакъв отклик", каза доктор Душков.
По негово мнение министърът на финансите Пламен Орешарски е прав, че няма да дава повече пари на една нереформирана система.

За тази година са отделени едва 2% от бюджета за административни разходи.
Това заяви от своя страна председателят на КТ „Подкрепа" в НЗОК Багряна Маркова.
В тази сума се включват и средствата за работни заплати, които в момента те варират между 330 и 400 лева. Това води до отлив на специалисти от касата. От началото на годината 336 души са напуснали системата. Общият брой на работещите в нея е 2 200.

Поради тази причина служителите на Здравната каса са взели решение за започване на символични стачни действия.
„Хората ще протестират не само за техните заплати, а и за цялата реформа в здравноосигурителната система", каза доктор Душкова.
По време на символичните протести служителите на Здравната каса ще носят лентички с надслов „Пациенти, ние протестираме за вас!"

При липса на желание за диалог с управляващите ще се премине към ефективна стачни действия. Това ще доведе до блокиране на цялата система, защото автоматично ще бъдат спрени преводите на средства към болниците.
Припомняме:
• Вече втори ден продължава ефективната стачка на учителите
• Социалните работници от днес също обявяват ефективни протести
• Горските стражари готови да стачкуват от 4 октомври