Кметът на град Елин Пелин Янко Янков бе убит снощи около 20.00 часа.

Тялото на убития е открито в двора на дома му в с. Мусачево. Съпругата на Янков подава сигнал в полицията, след като намира окървавения труп на съпруга си.

Все още не е ясно как е убит 58- годишният мъж, заяви директорът на областната дирекция "Полиция" Стоян Стоянов. В ефира на Нова телевизия тази сутрин той увери, че работата продължава.
До 09.00 часа обаче не бе започнал втори оглед на местопрестъплението.

"Единственото сигурно е, че Янков има повече от една огнестрелна рана", съобщи репортер на БНТ. 

От извършените до сега оперативни действия, могат да се издигнат много работни версии, които предстои да бъдат проверени, обясни Стоянов. Основната версия, която се проверява е неудовлетворение на икономически интереси, съобщи той. По думите му Янков е бил неподатлив на натиск.

Засега няма заподозрени за престъплението, но вчера по неофициална информация се издирваха двама предполагаеми извършители.

Няма официална информация и за това как е убит Янков.

Снощи пред Агенция "Фокус” областният управител на София-област Емил Иванов, заяви, че кметът е убит с около четири изстрела.

Неофициална информация за наръгване в с нож бе разпространена веднага след като бе съобщено за покушението.

Изходът на Подбалканския път, по който има отбивка за Мусачево, бе блокиран от два полицейски автомобила късно снощи. Полицаи проверяваха преминаващите.

Полицията продължава да издирва тъмносин „Опел Корса", с който се предполага, че са избягали извършителите, информира Дарик радио. От полицията неофициално потвърждават информацията, че единият от двамата нападатели е въоръжен и опасен.

Организации на местната власт осъдиха убийството на Янков като посегателство срещу държавността и свободната воля на българските граждани.

Янко Янков е кмет на Елин Пелин от 2003 година. Тогава той печели втори тур на местните избори с 56% от гласовете. Кандидатурата му е издигната от партия Българска социалдемокрация.

Това е поредното посегателство върху българската държава, заяви пред Дарик радио лидерът на партията Александър Томов.
Убиват, посягат върху хора, които са избрани от народа. Правителството и министърът на вътрешните работи трябва да вземат извънредни мерки срещу престъпността, категоричен е той.

По думите му убийството най-вероятно е свързано с работата на Янков.
Томов няма идея кой е инициатор на убийството, но допуска, че става въпрос за хора, „на които Янков е пресичал пътя".
Лидерът Българска социалдемокрация определи Янков като „много популярен и обичан от много хора човек, кмет, който направи много за съгражданите си".

Според информация, появила се в някои медии, името на Янко Янков се свързва с кризата с балирането на отпадъци в град Елин Пелин.
Припомняме, Янков се обяви категорично срещу решението на кабинета от ноември 2005 година балите с боклук от София да се складират в мина Чукурово, собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Мината се намира на територията на Елин Пелин, на около 2-3 километра от яз. "Искър". Активните протести, в които участие взе и Елин Пелин, доведоха до отмяната от Върховния съд на министерското решение за извозване на балите в мината.