България разполага с разработен Пандемичен план, мерките в който покриват изцяло противоепидемичните дейности и по отношение на разпространението на свинския грипен щам.

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването, които работят в тясно сътрудничество с Европейския офис на Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм. Той следи отблизо развитието на епидемичната обстановка по отношение на свинския грип.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че в Испания вече е регистриран първия случай на заразяване с болестта.

Министерството на здравеопазването е разпоредило чрез РИОКОЗ и РЦЗ засилване на граничния здравен контрол на летище София чрез въвеждане на температурен скрининг на пристигащите пътници.

За целта на „Паспортен контрол - Входящи пътници" на Терминал 2 се монтират инфрачервени термовизионни камери.

Служителите на медицинския граничен пункт извършват насочена проверка на пътници, за които има данни, че пристигат от страни с разпространение на щама на свинския грипен вирус или данни за показани признаци на заболяването по време на полета.

Сред предприетите мерки са засилване на надзора на респираторните заболявания и грипа в страната, ежедневно съобщаване на случаите на грип на ОРЗ в създадената сентинелна система в НЦЗПБ и МЗ, събиране на проби от лица с признаци на такива заболявания за изследване в Референтната лаборатория на НЦЗПБ.

Ще извърши и насочен прегледи подробна епидемиологична анамнеза на пациенти с клиника на грип, които са се завърнали от страни с разпространение на щама на свински грипен вирус или са контактували с лица, пристигнали от тези страни.

Предстои и проверка на готовността на лечебните заведенияза болнична помощ за приемане на пациенти с подобна симптоматика, въвеждане на строг противоепидемичен режим на работа, наличие на необходимите лекарства и консумативи за посрещане на увеличен брой случаи.

Ще се осъществи и преглед на съществуващите в РИОКОЗ запаси от лични предпазни средства, антивирусни препарати, дезинфектанти и други с оглед поддържането им и допълването им при необходимост.

Осъществява се и предоставяне на информация на лечебните заведения и медицинските специалисти, както и на обществеността за епидемичната обстановка и мерките за предпазване от заболяването.