Интерпол издирва българин, замесен в измама, предаде БНР.

Съобщава се, че с европейски заповеди за арест се издирват трима заподозрени - 58-годишен тунизиец, 64-годишен грък и 48-годишен българин, обвинени в измама за над 260 000 евро, получени срещу обещания за гарантирана работа в чужбина.

Според полицията организатор на измамите е  тунизиецът, а другите двама са негови сътрудници. Жертви на престъпната схема са станали безработни кипърци, на които е обещана работа във Франция.

Скандалът с фантомната посредническа агенция избухна в Кипър преди 10 дни, когато за френския  град Лил замина група от 75 души. На място те установиха, че нямат осигурена работа.

Със съдействието на посолството на Кипър измамените успяха да се завърнат в родината си.

Според полицията, жертвите на престъплението са най-малко 423. Те са подписали договор с фантомната посредническа фирма и са заплатили авансово по 620 евро, за да получат работа в  строителството във Франция.

В хода на разследването, водено от кипърската и гръцката полиция съвместно с Интерпол, бе установено, че посредническата фирма е част от международен трафик.
Според следователите е налице сложна престъпна схема за операции в чужбина, като обвиненията са за заговор за извършване на престъпление, заговор за измама на гражданите и изнудване чрез измама.

Основният заподозрян - тунизиецът на име Мохамед, се е представял за гръцкия гражданин Йоргос Красопулос, регистриран като собственик на фантомното бюро по труда. Измамникът говори  отлично гръцки език.

При издирването му негови следи са открити в Германия, Холандия и България, като у нас той е кандидатствал за лична карта. Намерени са и негови фалшиви документи, паспорти и лични карти с неговата снимка, но с различни имена.

Потърпевшите учредиха комитет, който да защитава правата им, и се подготвят за съдебни дела след завършване на разследването.