Вероятно днес в Плевен ще бъдат поставени искания за допълнителни експертизи за доизясняване причините, довели до пожара във влака София-Кардам, който на 28 февруари м.г. отне живота на деветима пътници.

Очаква се вещите лица за химическите експертизи да дадат показания по делото. Ще бъдат разпитани още свидетели.

С оглед повдигнатите обвинения, причината за пожара не е важна, защото подсъдимите са обвинени в престъпление, което се изразява в действие или бездействие, свързано с евакуацията на пътниците, т.е. действията им след възникване на пожара, поясни председателят на съдебния състав в Окръжния съд Николай Господинов . За причината на пожара няма повдигнати обвинения, уточни той.

От 7 вещи лица по пожаро-техническата експертиза обаче 4 са подписали с особено мнение, така че няма категорична версия какво е предизвикало пожара, допълни Господинов. Затова той предполага, че в тази посока ще постъпят искания от страните и съдът ще прецени дали е необходима допълнителна експертизи.

Съдията посочи, че не съдът, а прокуратурата има сигнална функция по отношение на институциите, които трябва да вземат мерки в бъдеще да не се случват подобни произшествия. При досегашните разпити в съда стана ясно, че в БДЖ има два доклада по случая - анализ за причините за възникването на пожара, който
 е на бюрото на министъра на транспорта, и втори - в ИА "Железопътна инфраструктура" - за действията на служителите във връзка с инцидента, посочи съдията.