Прокуратурата поиска доживотна присъда за австралиеца Джок Полфрийман, убил с нож 20-годишния Андрей Монов.

Според прокурора Антоанета Никова, Джок Полфрийман не е бил провокиран по никакъв начин в нощта на 28 декември 2007 г., за да убие Андрей Монов и да рани тежко неговия приятел Антоан Захариев.
Нищо не е мотивирало подсъдимия, за да нанесе тези тежки удари, подчерта тя.

Прокурор Никова попита ако Полфрийман е бил раздразнен от какво е било това. Необяснимо и неадекватно - това са думите, които тя използва, за да определи действията на Джок Полфрийман.

Според нея това е неуважение към българското общество и човешкия живот. Той просто е искал да отнеме живот, подчерта Никова.

Полфрийман е принудил групата на Андрей Монов, която се връщала от купон, да се защитава по всякакъв начин, хвърляйки камъни, викайки и крещейки, за да се предизвика вниманието на органите на реда.

Припомняме, Андрей Монов е син на известния български психолог Христо Монов. Според него не бива да има повече родители, които да изпитват това, което той и съпругата му са преживели след 28 декември 2007 г.

Монов посочи и по-важният виновник от намиращия се на подсъдимата скамейка Джок Полфрийман - неговият баща. Той неизменно по време на процеса придружава сина си. Според Христо Монов това, което прави бащата на Джок Полфрийман, а именно да организира кампании не в защита на сина си, а срещу България, е изключително непочтено.

Действията и поведението му няма да променят факта, че занапред той ще бъде баща на убиец, коментира Монов.
И майката на убития Андрей взе думата, за да каже, че това, че Полфрийман е излязъл в нощта на 28 декември без документ за самоличност и без телефон, но за това пък с нож и отвертка, означава само едно - този човек е излязъл, за да нанася удари и да убива.

Подсъдимият твърди, че е невинен и затова според имало достатъчно доказателства. По думите му и Монов, и Захариев, са били пияни в нощта на инцидента, а единственият трезвен в спречкването, което възникнало между тях, бил самият подсъдим.

Полицаите, които дойдоха първи на мястото на инцидента, ми зададоха само два въпроса - от коя терористична организация съм и какви наркотици взимам, каза Полфрийман.

Има много несъответствия в полицейското разследване, това е лов на вещици, каза той пред съда. Аз съм обучен да реагирам в спешни ситуации и когато чух, че бият ромите, отидох да помагам, каза той.

Прокуратурата не посочи мотив, с който са повдигнати обвиненията срещу мен, те са погрешни и ужасяващи, добави Полфийман. Това е нападение срещу личността ми, коментира австралиецът.

Обвиненията, които се отправят срещу мен, са и срещу възпитанието, баща ми, семейството ми и принципите ми, заяви Полфрийман. Той добави, че в английската армия е бил за пример за това как един войник трябва да се държи.

Много чуждестранни медии следят този процес.