До 2 седмици у нас идват испански представители, за да работят заедно с България по продължението на операция "Спартан"

Испания изпраща у нас свои следователи във връзка с операция „Спартан", в рамките на която бе заловен корабът ни „Св. Николай" с 3 тона кокаин на борда и 21-членен екипаж от български моряци.

До две седмици испанската група пристига у нас, стана ясно след срещата на МВР шефа Цветанов в Мадрид с испанския му колега Хорхе Фернандес Диас.

Българският вътрешен министър заяви, че двете страни са планирали общи действия, които трябва да подпомогнат продължаващото разследване. Със задържането на дрогата и и ареста на 21-та българи акцията не е приключила. Важно е да бъде неутрализирана цялата схема за трафик на наркотици от Латинска Америка за Европа, подчерта Цветанов.

Българските моряци от кораба "Свети Николай" ще бъдат съдени в Испания, съобщи испанският вътрешен министър Хорхе Диас на съвместен брифинг с българския си колега министър Цветан Цветанов. Според Цветанов моряците трябва да помогнат на себе си и да съдействат на испанските власти.

Министър Цветанов заяви, че се надява процесът срещу българските моряци, задържани в испански затвор, да бъде справедлив и хората, които са виновни, да получат своите наказания. Освен това испанските власти, в лицето на Хорхе Фернандес Диас, изнесоха и данни за самото движение на кораба "Св. Николай" и за това къде той е бил натоварен. Стана ясно, че плавателният съд е бил натоварен между 20 и 24 юли с кокаин от Венецуела. Цветанов съобщи още, че има оперативни данни и информации, които в момента не могат да бъдат приложени по случая в България.

Двамата министри допълниха, че ще бъдат създадени няколко работни групи между испански и български полицаи, които да работят по темите, свързани с наркотрафик, трафик на жени и борба с трафика на крадени автомобили.

Припомняме, у нас бяха арестувани собственикът на кораба и още един, обвинен в организирането на канала. И двамата обаче бяха освободени от ареста от специализирания съд, като след протеста на прокуратурата утре Апелативният спецсъд ще реши окончателно за мярката им за неотклонение.

В последните дни се създаде сериозно напрежение между близките на арестуваните моряци и премиера Борисов, като роднините го обвиниха, че прибързано е обявил моряците за виновни.