Старозагорка и неин съучастник, изнудвали италиански гражданин, са задържани от служители на РУП-Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Преди дни 59-годишният италианец пристигнал в страната ни, за да се срещне със своята позната М.Г. (23 г.) от Стара Загора. Срещата била в заведение в района на АМ „Тракия". Малко по-късно тя и нейният „приятел" Я.П. (28 г.) от Стрелча предложили кратка „разходка" на чужденеца. Малко след това те взели насила портфейла му, в който имало 650 евро и двете му кредитни карти, а за да стигнат до пин кодовете им започнали да го заплашват със саморазправа.

На следващия ден двамата принудили жертвата си да позвъни на свой приятел в Италия с молба да му изпрати 2000 евро и да ги преведе с помощта на международна система за електронни разплащания на името на М.Г.

Двамата изнудвачи предприели и пазарен тур с чужденеца в  хипермаркет за битова техника и електроника в Пазарджик на стойност около 5000 лева. Дамата поискала италианецът да плати на касата с една от кредитните карти на чужденеца. Тъй като платежното средство било издадено на друго име, служителите се усъмнили и подали сигнал в полицията.

Пристигнал автопатрул, който задържал старозагорката и осигурили на италианския гражданин полицейска охрана. Нейният авер Я.П успял да се изплъзне от полицейския капан, но по-късно вечерта е задържан. Със съдействието на РУП-Стара Загора е установено местонахождението на личния автомобил на чужденеца.

Материалите по случая са докладвани на прокурор от Окръжната прокуратура в Пазарджик. Продължават действията по документиране на извършеното дръзко престъпление.