В момента Иван Евстатиев се намира в пазарджишката болница. Това съобщи за БНР директорът на здравното заведение д-р Васил Вълчев. Състоянието на екскмета на Стрелча е стабилно.

Адвокатката на Евстатиев обяви, че обвиненият в изнасилване бивш кмет в събота е опитал да се самоубие в пазарджишкия затвор. Ташкена Колчева твърди, че клиентът й си блъскал главата в стената на килията.

В същото време от Окръжната прокуратура в Пазарджик заявяват, че при тях не е постъпвал сигнал, че Иван Евстатиев е направил опит да сложи край на живота си.

Припомняме, че на 2 юни Пловдивският съд остави окончателно в ареста Евстатиев. Тогава той се появи в съда видимо отслабнал. В съдебната зала стана ясно, че за четирите месеца в ареста бившият кмет е свалил 35 килограма. Защитата му многократно прави опит да го изкара от ареста, изтъквайки психическото му разстройство, диабет и други заболявания.

Говорителката на прокуратурата в Пазарджик Димитрия Ганчева обясни, че Евстатиев е бил открит паднал до леглото в затворническата си килия. Имал фрактура на челото.

След като съдът не уважи молбата му за промяна на мярката му за неотклонение „задържане под стража”, Иван Естатиев изпаднал в депресия. Той отказал да се храни. Предполага се, че е припаднал от глад и тогава се е наранил. Следи от кръв били открити по пода.

Д-р Васил Вълчев обясни, че Евстатиев има рани на челото, фрактури на максиларния синус и малко въздух в подкожието на челото. Състоянието му обаче било добро. Той бил контактен и адекватен. Щял да остане 2-3 дни в болница и ще бъде изписан след контролен скенер.

Инцидентът нямало да повлияе на досъдебното разследване, категорични са от прокуратурата.