Висшият съдебен съвет днес ще избира нов председател на Върховния касационен съд и нов директор на Националанта следствена служба.

Единственият номиниран за съдия номер едно е конституционния съдия Лазар Груев. Прокурорът Бойко Найденов и следователят Бойко Рашков ще си оспорват поста - директор на НСлС.

Очаква се на заседанието всеки от номинираните да бъде изслушан.

Процедурите за избор на председател на ВКС и за директор на НСЛС бяха открити на 17 октомври.

Миналия месец изтече мандатът на Иван Григоров като председател на касационния съд. Той заемаше поста през последните седем години. Съгласно Конституцията председателят на касационния съд се назначава и освобождава от президента по предложение на ВСС за един мандат без право на повторно избиране.

Седемнадесетте подписапод кандидатурата на бившия президентски съветник теоретично му осигуряват председателския пост във ВКС.
Тайният вотобаче не изключва гласовете да паднат под необходимия минимум за успешен избор.

По-скоро обаче очакванията са днес Лазар Груев да стане следващия съдия номер едно, още повече, че в негова подкрепа вече се изказаха представители на съдийската гилдии.

Постът на началник на НСлС е вакантен от 27 юни, когато предишният шеф Ангел Александров подаде оставка. Съгласно Закона за съдебната власт ВСС приема решението за избор на кандидат с мнозинство повече от две трети от членовете си с тайно гласуване.

За сега двамата претенденти за поста - следовател номер едно Бойко Найденов и Бойко Рашков разполагат с по пет от необходимите 17 гласа.
Според запознати по-големи шансове има шефът на отдел „Антикорупция и антимафия" във Върховната касационна прокуратура.