Криминалисти от Велики Преслав и Търговище задържаха двама мъже и жена, съпричастни за телефонна измама.

На 12 април, сряда, на телефон 112 във Велики Преслав е депозиран сигнал от местна жителка. 66-годишната жена разказала, че получила обаждане от жена, която се представила за дъщеря ѝ. Плачейки, измамничката обяснила, че е катастрофирала. Тогава в разговора се намесил мъж, който отправил обиди и закани срещу жертвата. Мъжкият глас казал на жената да приготви всички пари и ценности и да ги предаде, за да "не се случи нещо лошо на семейството ѝ".

Малко по-късно последвало второ обаждане от мъж, който се представил за полицай. Той обяснил на жената, че са засечени обаждания на телефонни измамници към нейния телефон. Мъжът успокоил възрастната жена и я посъветвал да прибере всичките пари и ценности в една торбичка, като жената трябвало да преброи точната сума и да разкаже какви точно са накитите в плика. Мъжът предупредил жената да заключи всички прозорци и врати на жилището си, понеже измамниците били агресивни.

След известно време същият глас се обадил на жената и съобщил, че предстои да се проведе операция по задържането на извършителите на измамата. Той поискал съдействие от нея, като ѝ дал указания да завърже торбичката с парите и златото на входната врата и бързо да се прибере в дома си, за да не пострада в случай, че има стрелба.

Жената помислила, че наистина помага на полицията и следвала инструкциите точно. Тя завързала парите и накитите си на входната врата и се прибрала. Малко след това непознатият мъжки глас се обадил и съобщил на жената, че е свършила "чудесна работа". Когато тя поискала малко повече подробности, мъжът ѝ обяснил, че измамниците са установени и при задържането им даже се наложило да прострелят единия в крака. Тук обаче жената се усъмнила, защото не чула изстрел на тихата уличка, на която живее. След като видяла, че торбичката с парите и накитите ѝ липсва, тя се обадила на 112 и разказала за случилото се.

Полицаите веднага започнали издирването на извършителите. В хода на операцията станало ясно, че в града е забелязан съмнителен автомобил с регистрация в Търговище. Информация за автомобила била подадена и в Търговище.

Благодарение на бързите действия на органите на реда съмнителната кола е била спряна проверка. В колата имало двама мъже и една жена. При претърсването на автомобила полицаите намират над 700 лв. и златни накити, които точно отговаряли на описаните от 66-годишната жертва на измамата.

Тримата са задържани за срок от 24 часа в управлението във Велики Преслав. И тримата задържани са младежи на възраст до 21 години от Омуртаг и Сливен. Срещу тях е образувано досъдебно производство. Изяснява се дали задържаните са отговорни за други телефонни измами на територията на страната.