ваксинаВаксините срещу хепатит А, предназначени за възрастни, са изчерпани. Това съобщи пред агенция „Фокус" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Той заяви, че е разговарял с представители на фирмата, която произвежда и внася у нас ваксината. Те обяснили, че количествата са изчерпани. Има останало малък брой ваксини за деца, но вероятно те ще бъдат продадени до края на деня.

Търсенето на ваксини срещу хепатит А е било най-голямо в Стара Загора, Хасково и Пловдив, където болестта в последно време е най-разпространена. Увеличен е интересът и в София - там вчера хора са търсили ваксината доста често, каза Костов.

Д-р Петя Стратиева, която представлява една от компаниите-производители на ваксини, заяви, че се очаква малка доставка в средата на следващата седмица. За един-два дни месечното потребление на ваксини срещу хепатит е било достигнато, посочи тя.

Една доза, при необходими две за ваксинацията срещу хепатит, струва около 46 лв. в търговската мрежа.

Д-р Ангел Кунчев, началник отдел "Надзор над заразните болести" към здравното министерство заяви пред БНР, че не е възможно замърсена вода да е довела до големия брой заболели от хепатит А в Южна България. По думите му, ако случаят беше такъв, заболелите са щели да бъдат "не 200, а 2000". Според Кунчев, по-вероятна причина е хранителен продукт, но това е трудно за доказване.

Междувременно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че разпространението на хепатит А в страната се задържа на същото ниво. Няма нови области в страната, в които да са регистрирани повишени нива на заболеваемост.

По-високи от нормалното са нивата само в Стара Загора, Хасково и Пловдив. В 19 области на страната няма регистриран нито един случай на хепатити А, сред тях са Кюстендил и Пазарджик. В останалите седем има единични случаи, сред тях е Сливен, където са регистрирани 5 случая.

Както вече МЗ предупреди, през тази година страната навлиза в "цикъл на малко по-висока заболеваемост". Това означава, че през следващите три-четири седмици все още ще има на места повече случаи на хепатит А.

От здравното ведомство съобщиха, че са взели всички нужни мерки за ограничаване разпространението на заболяването. Има готовност за разкриването на допълнителни легла в болниците. Към момента подобна необходимост има само в Стара Загора и Хасково.

Най-важно в случая обаче е гражданите да обърнат внимание на личната и обществена хигиена, тъй като хепатит А не се предава по въздушно-капков път, а чрез мръсните ръце, съдове или храна, напомниха от МЗ. За да се предаде от човек на човек е нужен продължителен и тесен контакт.

Ежедневните срещи, разговори и ръкостискания трудно могат да доведат до заразяване.