Звеното за фискален контрол на НАП предотврати контрабанден внос на 64 тона замразено свинско и телешко месо, съобщиха от приходната агенция.

Стоката е трябвало да влезе в страната ни, идвайки от Румъния, натоварена на три камиона.

При първоначалната проверка шофьорите са опитали да предоставят документи, според които във возилата им е имало натоварено тесто. Фискалните инспектори обаче се усъмнили и поискали да направят по-сериозен оглед.

Така служителите на НАП са установили, че документацията и реално натовареното нямат нищо общо, а в камионите има контрабандно замразено месо.

Шофьорите са двама полски граждани и един български. На тях са им съставени актове, камионите им са пломбирани, а на стоката е наложен запор.

Все още няма информация дали тя е била предвидена да влезе в търговската мрежа по празниците, нито дали има замесено име на голяма търговска верига. Няма информация и за качеството на месото и дали е опасно.

Уведомена е Българската агенция за безопасност на храните. Случаят вече се разследва и от центъра за противодействие на контрабандата на ГДБОП в сътрудничество с МВР.

От началото на година до сега звеното за фискален контрол в НАП е проследило движението на 200 милиона килограма месо и близо 1 млрд. килограма рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, захар, брашно, мляко и млечни продукти и др.