Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия А. М на 60 години, за извършена от него измама в условията на опасен рецидив.

В хода на разследването е изяснено, че вчера около 12,00 ч. 89-годишен мъж взел пенсията си в размер на 706 лева от пощенски клон на ул. "Гео Милев", в гр. София. Докато се движел по тротоара на улицата до него спрял лек автомобил. Водачът на автомобила - обвиняемият А. М., повикал възрастния мъж и се представил за "главния касиер на пощата".

Обвиняемият въвел в заблуждение И. Д. като обяснил, че е възможно касиерката в пощенския клон да му е дала с 50 лева по-малко от пенсията и поискал да проверят получената от И. Д. сума. Възрастният мъж започнал да брои парите, но А. М. предложил да ги преброи по-бързо. Тогава И. Д. му дал цялата си пенсия. След като преброил парите, обвиняемият подал част от тях на И. Д., а останалите пари прибрал за себе си. А. М. казал на пострадалия, че банкнотата от 50 лева е била за него и потеглил с автомобила си. И. Д. усетил, че парите са по-малко, преброил ги и установил, че сумата, която обвиняемият му е върнал е 300 лева. По този начин обвиняемият А. М. откраднал от И.Д. 400 лв. от пенсията.

За престъплението се предвижда затвор от три до десет години.

Обвиняемият е многократно осъждан за измами, част от които извършени по сходен начин, както и за грабеж. По делото е извършено разпознаване, при което пострадалият е разпознал извършителя на деянието. Предметът на престъплението - паричната сума в размер на 400 лева, е иззет и приобщен към материалите по досъдебното производство. По най-бързия начин парите ще бъдат възстановени на пострадалия.

С постановление на наблюдаващ прокурор при СРП обвиняемият е задържан за 72 часа. Предстои да бъде изготвено и внесено искане до Софийски районен съд за постоянен арест спрямо обвиняемия.