В Пловдивския районен съд започна процесът срещу бившия кмет на Стрелча Иван Евстатиев, обвинен в сексуално посегателство срещу 16-годишна ученичка, bTV.

Максималната присъда, която Евстатиев може да получи, е 10 години затвор. Адвокатът на 16-годишното момиче Иван Грошев заяви преди делото, че ще бъдат доволни дори и на средна присъда от 6 години. На сегашния процес за пръв път лице в лице застават жертва и обвиняем.

Делото срещу Иван Евстатиев отива в Пловдивския съд

Делото срещу Иван Евстатиев отива в Пловдивския съд

Тъй като в Панагюрище не могат да сформират състав

Защитникът на Евстатиев Ташкена Колчева заяви, че ще иска той да бъде оправдан. Според нея той е невинен, все още се чувства психически нестабилен и не осъзнава, че срещу него се води процес. Жената, която защитава бившия кмет твърди, че сексът с дъщерята на секретарката му е бил доброволен. Адвокатката се позова, че в България не е забранено да правиш секс с 16-годишно момиче. Тя заяви, че ще пледира за невинност.

Иван Евстатиев остава в ареста по обвинението за изнасилване на ученичка

Иван Евстатиев остава в ареста по обвинението за изнасилване на ученичка

Градоначалникът казва, че не познавал момичето

Делото се гледа при закрити врата. През август процесът беше отложен заради неявяването на защитата му. Евстатиев е обвинен в изнасилването на непълнолетна. Момичето и семейството й заведоха и граждански иск от 10 000 лева срещу бившия кмет за неимуществени щети.

Братът на обвинения бивш кмет защитава "Брат ми не е изнасилвач! Попиляха го психически, подозирам политическа поръчка. Това каза преди старта на днешния съдебен процес братът на бившия кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев Динчо, цитиран от Марица.бг. Самият Евстатиев се появи отслабнал с още няколко килограма и отказа всякакъв коментар.

Бащата на пострадалото момиче Георги Белухов каза: "Категорично е доказано, че дъщеря ми е насилена. Тя продължава да се страхува от Евстатиев и все още не се е възстановила".

Процесът стартира в районния съд в Пловдив, тъй като всички съдии в Панагюрище и Пазарджик отказаха да се занимават с делото, заради познанството си с Евстатиев, който е бил адвокат. Делото започна при закрити врати, за да не се разгласяват подробности от интимно естество. То е насрочено за 2 дни.