Най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, наложи Окръжният съд във Варна на трима от осемте души, задържани през миналата седмица за участие в престъпна група, информира moreto.net.

Красен Александров, Стефан Караиванов и гражданинът от руски произход Яхия Хашиев, са обвинени в това, че са изнудили Цанко Дочев да поеме подпише документ за имуществено задължение, като за тази цел са употребили сила и са му причинили средна телесна повреда.

Съдът не прие аргументите на защитата на обвиняемите за недаване на ход на делото и за определяне на по-лека мярка за неотклонение.

Защитниците  изтъкнаха, че не са имали достатъчно време да се запознаят с материалите по делото, които са им били предоставени около 30 минути преди съдебното заседание.

Адвокатите подчертаха също, че в момента на явяването им в съда след 15.00 часа, Караиванов, Александров и Хашиев са задържани незаконосъобразно, като срокът за задържането им с постановление на прокуратурата е изтекъл в 14.00 часа днес.

Според защитата, са на лице и неясноти в издаденото наказателно постановление срещу обвиняемите.

Съдът, уважи искането на прокуратурата с аргументите, че става дума за деяние с висока обществена опасност, за което са събрани достатъчно свидетелства, справки и съдебно - медицинска експертиза.

Според съдебния състав не може да се приеме, че доказателствата са опорочени, като времето на защитата за запознаване с материалите е достатъчно, тъй като съдебното заседание днес е само за гледане на мерките за неотклонение.

Ако обжалват днешните определения на Окръжен съд - Варна, Александров, Караиванов и Хашиев ще трябва да се явят пред Варненския апелативен съд на от 11.00 часа на 16 март 2010г.