Едва 301 долара на човек за година са публичните разходи за един диабетик у нас, сочи статистиката.
За сравнение - Франция отделя 14 пъти повече, Германия - 13 пъти, съседна Гърция - 9 пъти, а Чехия и Унгария - 3 пъти повече.

Данните бяха оповестени на пресконференция на Българското дружество по ендокринология, организирана по повод на 14 ноември - Световния ден на борбата с диабета, съобщи zdrave.net.

В нея взеха участие водещи български диабетолози, както и представители на националното сдружение на децата с диабет и Българската асоциация „Диабет".

Изоставането ни е отчайващо, твърде много добри постижения останаха в миналото, посочиха специалистите.

Липсва дългосрочна държавна политика в областта на превенцията на диабета, нямаме национална програма за борба с болестта, изоставена е идеята за създаването на национален диабетен регистър.

Днес диабетиците у нас съставляват около 9% от възрастното население на страната (20-79 г.), около 10% от хората в същата възрастова група са в предиабетно състояние. Според прогнозите тези цифри ще се увеличават и до 2030 година ще нараснат почти два пъти.

Независимо от световната практика и препоръките на СЗО националните здравни политики да се насочат към обучение и превенция на болните и застрашените от диабет, по-голямата част от центровете за обучение вече не работят, на добра воля подобни структури функционират единствено в университетските клиники.

Тяхна е и инициативата от 9 до 13 ноември да се проведат Дни на отворените врати, през които всички желаещи да се включат в обучителни срещи, на които получават знания и формират умения за справяне с болестта.

Огромният интерес показва, че празнотата е голяма и пациентите имат нужда от тази форма на общуване с медиците, която е важна компонента на терапията и ефективен начин на превенция, са изводите на ендокринолозите.

С многобройни инициативи лекари и пациенти ще отбележат утре Световния ден на борбата с диабета. Надеждата им е, че политиците ще ги чуят.