България ще изплати 127 260 евро за обезщетения, разноски и разходи, след като Министерският съвет прие за изпълнение пет решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСЧП) по дела срещу България, съобщиха от МС.

В решението по делото „Янакиев срещу България“ ЕСПЧ единодушно констатира, че е налице нарушено изискването за справедлив съдебен процес и правото на собственост.

Делото се отнася до неизпълнението поради бездействие от страна на областния управител на окончателно съдебно решение, с което е определено дължимото на жалбоподателя обезщетение под формата на жилищни компенсаторни записи.

Присъдено е обезщетение за неимуществени вреди  в размер на 3600 евро, 5763 евро за имуществени вреди и 1350 евро за разходи и разноски.

По делото „Алексей Петров срещу България“ ЕСПЧ приема, че има нарушение във връзка с изявления на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и заради заснемането на ареста на жалбоподателя.

Присъдено е обезщетение в размер на 6000 евро за неимуществени вреди, както и 3703 евро за разходи и разноски.

По жалбата „Петров и Иванова срещу България“ Съдът единодушно приема, че е налице нарушение, което се отнася за забрана на изтезанията и нечовешкото и унизително отношение и на член, който касае презумпция за невинност от Конвенцията. Съдът обявява за явно необосновани оплакванията на двамата жалбоподатели по член 8 от Конвенцията. ЕСПЧ присъжда на жалбоподателите обезщетение за неимуществени вреди в размер на 15 000 евро.

На 31 март 2016 г. Съдът постанови решение по жалбата „Стоянов и други срещу България“, в което единодушно приема, че е налице нарушение на член от Конвенцията. Жалбоподателите са десет български граждани, както и десет търговски дружества.

ЕСПЧ счита, че ситуацията е сходна с тази на част от жалбоподателите по делото „Гуцанови срещу България“ – полицейската операция е проведена рано сутринта от маскирани и тежко въоръжени полицейски служители. Европейските магистрати са категорични, че евентуалното присъствие на роднини на заподозрените лица не е взето предвид при подготовката и изпълнението на операцията. Съдът присъжда на жалбоподателите обезщетение в размер общо на 80 000 евро за неимуществени вреди, както и 5000 евро за разходи и разноски.

По делото „Джабаров и други срещу България“ магистратите от Страсбург единодушно приемат, че е налице нарушение на правото на свобода и сигурност.

Делото е свързано с оплаквания, че жалбоподателите са били задържани незаконосъобразно от полицията и впоследствие не са могли да получат обезщетение. Съдът присъжда на жалбоподателите обезщетение в размер на общо 2700 евро за неимуществени вреди, както и 4144 евро за разходи и разноски.