Главният прокурор Иван Гешев може да бъде освободен още днес от ВСС, утре президентът на подпише указа за това и в петък, когато се говори, че Гешев иска да се възползва от правото си на обръщение към нацията по националната телевизия, той вече да не е главен прокурор.

Това обясниха в студиото на Нова телевизия юристите Людмир Рангелов и Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки". Процедурата по освобождаване е идентична с тази на назначаване.

Според Рангелов времето на Иван Гешев изтича и той няма време буквално, включително и за да каже това, което има да каже. По думите му много хора и той включително очакват какво ще каже Иван Гешев.

Емил Георгиев обаче повдигна казуса за времето от гледна точка на процедурата, която ще бъде следвана след промяната в закона, според която главният прокурор вече може да се освобождава с 13 гласа във ВСС, при положение, че е избран със 17. Тук от значение ще бъде разбирането в президентството дали ще се съобрази с темпото на Конституционния съд, където Иван Гешев атакува разпоредбите и дали съдът ще образува дело по жалбата, т.е. ще я приеме или не за допустима. "Президентът може да изчака между решението на ВСС и решението за допустимост. Може да се възползва от правото си на вето."

Днес се очаква двете искания за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев да влязат като извънредна точка в дневния ред на Пленума на Висшия съдебен съвет.

Първото беше внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия - заради евентуална намеса в разследването на взрива до автомобила му на 1 май, която се посочва като тежко нарушение на служебните задължения от страна на главния прокурор.

Второто предложение е внесено от четирима съдебни кадровици - за квалификацията на народните представители "политически боклук", с която Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт.

За първи път заседанието на Съвета ще бъде председателствано от новия правосъден министър Атанас Славов, който при поемане на поста от предшественика си Крум Зарков даде заявка, че ще продължи пътя на предшествениците си, като се явява четвъртия пореден министър на правосъдието, който иска оставката на Иван Гешев.

Утре новата власт задейства свалянето на Гешев

Утре новата власт задейства свалянето на Гешев

Новият министър на правосъдието Атанас Славов ще внесе искането във ВСС