120 килограма змиорки от критично застрашения вид Anguilla задържаха митничари от летището в София, съобщиха от Агенция „Митница."

При проверка на пратка за износ са открити 6 колета, всеки от който съдържа по 4 контейнера с живи змиорки Anguilla. Екземплярите са с приблизителна дължина 7-8 см., в т. нар. „стъклена фаза". Животните са поставени в безводна среда, като в слузта във всяка от тарелките в контейнерите е поставен лед за охлаждане.

Змиорките са живи, което не съответства на декларираното „охладена риба, умъртвена за консумация".

Екземплярите са защитени от Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора CITES и за тях се изисква съответния сертификат, какъвто не е бил представен.

Змиорките са били доставени с чартърен полет от Испания на българска фирма, която след сложна схема на покупко-продажба и трябвало да ги транспортира до Филипините. Въпреки че са пристигнали като вътрешнообщностна доставка, поради възникнали съмнения относно съдържанието на пратката е извършена митническа проверка, при която е разкрита истинската „стока".

За случая е съставен акт за установено митническо нарушение на 55-годишен българин Ц.В. Змиорките спешно са предадени в Зоологическата градина в София и за случая е уведомено екоминистерството.

Змиорките са от критично застрашен вид в световен мащаб. Квотите за износ на България за този вид са нулеви. Змиорките са включени и в Червената книга на България. У нас последният подобен екземпляр е бил засечен преди точно 40 години. Змиорките Anguilla не могат да се размножават в контролирана среда - излюпването на ларвите става единствено в Саргасово море и в „стъклената фаза" се предвижват по течението Гълфстрийм. Именно в тази си фаза те са най-застрашени от улавяни и трафикиране.