Специализирана полицейска операция за проверка на обекти, търгуващи с продукти на интелектуалната собственост, бе проведена в четвъртък в центъра на София, в района на пл."Славейков", информират от пресцентъра на МВР.

Служителите на ГД "ППООРП" и столичната икономическа полиция действали съвместно с представители на неправителствената организация БУЛАКТ. Проверяващите установили, че на един от търговските обекти се приемат заявки по каталог със заглавия на музикални произведения, компютърни игри, софтуер.

В мазето на жилищна кооперация на близката ул."Стефан Караджа", в момент на изпълнение на поръчка от клиент, е заловен 30-годишният търговец К. Х. В склада са открити и иззети около 7000 оптични носители, сортирани по видове според предназначението им и подредени по азбучен ред.

Сред тях имало компютърни игри, игри за SONY PLAYSTATION, DVD и други. При първоначалния преглед на общите белези върху носителите е установено, че те не отговарят на стандартния търговски вид - с лошо качество на печата върху обложките, някои от дисковете без опаковка имат надписи с тъмен на цвят CD-маркер.

Намерените нелегитимни продукти са иззети с протокол. По случая е образувано дознание.