Източници, близки до семействата на заразените със СПИН деца в Либия, съобщиха, че родители и роднини на децата ще обявят гражданско неподчинение, ако официалните власти не изпълнят обещанието си да изпратят заразените деца за лечение в Италия и Франция, пише вестник "Либия днес", цитиран от БНР. 

 Източниците казаха също, че над 400 родители и близки са се събрали в четвъртък в сградата на Асоциацията в Бенгази, откъдето са изпратили писмо, в което уведомяват властите за началото на гражданското си неподчинение, след като се провалиха всички опити и преговори за изпращането на децата им за лечение в чужбина.

Родителите заплашиха, че ако държавата не предприеме спешни мерки за спасяване на живота на техните деца, те ще обявят гражданско неподчинение и ще организират масови стачки в града, които ще продължат, докато бъдат изпълнени техните искания. Родителите са дали на държавата срок до утре.

По време на честванията на 37-ата годишнина от септемврийската либийска революция лидерът на страната Муамар Кадафи в речта си ще обяви амнистия за българските медицински сестри след политическо споразумение между страните, в което ще бъде включено и изплащане на материални обезщетения на родителите на заразените деца.

Анонимен източник е съобщил на редакцията на "Либия днес", че Либия ще използва "стария нов" сценарий във връзка с делото срещу българските медицински сестри.
Той заявил пред репортер на вестника, че Либия се стреми да подпише сделка със САЩ и Запада, при която Либия да получи осъдения за атентата над Локърби Ал Меграхи срещу освобождаването на българските медицински сестри чрез политически преговори, а не чрез делото в съда, който се очаква да се произнесе в близките дни.

Източникът е съобщил също, че има достоверна информация, според която Наказателният съд ще осъди българските медицински сестри и палестинския лекар, което означава потвърждение на смъртните им присъди, на следващото заседание.
Това от своя страна ще отвори вратите за политически и дипломатически преговори между родителите на заразените деца и Асоциацията "Кадафи", от една страна, и българското правителство, ЕС и САЩ от друга страна, като още отсега е определена датата за тази многостранна среща, а именно 30 идният месец.

Според източника по време на честванията на 37-ата годишнина от септемврийската либийска революция лидерът на страната Муамар Кадафи в речта си ще обяви амнистия за българските медицински сестри след политическо споразумение между страните, в което ще бъде включено и изплащане на материални обезщетения на родителите на заразените деца.

По време на преговорите либийската страна ще настоява твърдо за предаването и на Ал Меграхи.