Националната здравна каса все още не е публикувала на сайта си новите критерии за отпускане на инсулин на децата с диабет.

Това съобщиха от Националната асоциация на децата с диабет. От там посочват, че на пресконференция в средата на декември директорът на дирекция Лекарствена политика към НЗОК Калина Пенчева е поела ангажимент касата да публикува на сайта си критериите до 20.12. 2010 г. НЗОК за поред път не изпълнява поетите ангажименти към пациентите, посочват от НАДД.

След като веднъж вече поискаха удължаване на срока до 20.01 2011 година - днес 24. 01.2011 г., отново няма качени критерии на сайта на НЗОК. При опит за комуникация с НЗОК и Калина Пенчева - никой не отговаря на посочените телефони за контакт, изтъкват от Асоциацията.

НАДД и специалистите детски ендокринолози очакваме тези критерии, за да се осигури по-добро и качествено лечение на децата с диабет, допълват от там.

От Асоциацията подчертават, че ако не се предприемат адекватни действия от НЗОК в рамките на 2 дни, ще бъдат предприети всички позволени от закона действия за защита правата на децата.