Днес се очаква температурите в някои части от страната да достигнат 40 градуса.
Според синоптичните прогнози следващите няколко дни ще да необичайно горещи в цялата страна. Очакват се рекордни стойности над 40 градуса.

За да се избегнат рисковете от топлинен удар лекарите препоръчват приемане на много течности, избягване на разходки под открито слънце и специален режим за децата и възрастните, информира БНТ.

Непоносимите горещини са най-опасни за малките деца. За предпазването им педиатрите съветват родителите да спазват специален режим. Да не предприемат разходки в най-горещите часове през денонощието - в обедните часове до 17.00 часа или ако това става - да става в хладните паркове и сенчести градини.

Лекарите предупреждават, че риск от жегите има и за възрастните хора. Ако се стигне до инцидент - лекарите съветват болният да бъде изнесен веднага от източника на пряко слънчево греене, дрехите му да се разхлабят, да се напръска с вода и да се слагат студени кърпи на челото му.

Медиците са категорични, че в горещите дни трябва да се избягват тежките и мазни храни и да не се злоупотребява с алкохол.