Прокуратурата отчита от 2019 г. до края на 2022 г. увеличение на делата за каналджийство и тревожна тенденция за увеличение на организираната престъпност спрямо Организираните престъпни групи. Причината - действията на предишни парламенти и кабинети, които са решили да се закрие Специализираната прокуратура.

Това каза говорителят на прокуратурата Сийка Милева на брифинг в Съдебната палата.

Едва 51 досъдебни производства има за организирана престъпност - осъдените лица за ОПГ през 2020 г. са 131 лица, а 2022 г. са 62 лица.

Очакваме да се предприемaт действия за борбата с каналджийството от компетентните институции. Прокуратурата ще реализира правомощията си да образува досъдебни производства, разследване и надзор и евентуално обвинения, обяви Милева.

По отношение на делата за каналджийство: От 670 през 2019 г. до 2626 през 2022 г.

Повишава се броят на обвинителните актове - от 275 до 581 до миналата година. Съдебните актове са 2208, а оправданите лица за 2022 г. са едва три.

Съдействието на прокуратурата с МВР е единственият начин за защита на сигурността на гражданите, подчертават от прокуратурата. Политически изказвания пряко засягат принципа на разделение на властите, категорични са от институцията.

Милева поиска обединение на институциите и промяна в законите. Тя даде за пример, че преминал нелегално границата чужденец, се наказва с лишаване от свобода 5 г. и глоба 3000 лв. Според прокуратурата "каналджията не се наказва добре".