Кандидат за народен представител се е признал за виновен и му е наложено наказание за управление на автомобил след употреба на кокаин, съобщиха от държавното обвинение.

Софийски градски съд (СГС) е одобрил споразумение, с което обвиняемият Ч. Б. се признава за виновен в извършването на престъпление по чл. чл. 343б, ал. 3 от НК и му се налага наказание "лишаване от свобода" за срок от 1 година, "глоба" в размер на 500 лв. и "лишаване от право да управлява моторно превозно средство" за срок от 1 година.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наказанието "лишаване от свобода" се отлага с изпитателен срок от 3 години.

Съдът прие, че в хода на разследването са събрани доказателства, които подкрепят самопризнанието на обвиняемия, че на 10 септември 2022 г., около 19:45 часа, в град Пловдив, е управлявал лек автомобил след употреба на високорисково наркотично вещество - кокаин. Съдът е приел, че постигнатото споразумение е в съответствие със закона и морала, поради което го е одобрил, съобщиха от държавното обвинение.

Главният прокурор внесе искане в ЦИК за сваляне на имунитета на кандидат-депутат

Главният прокурор внесе искане в ЦИК за сваляне на имунитета на кандидат-депутат

Събрани са доказателства за привличането на лицето в качеството на обвиняем

Разследването е започнало като бързо производство в 06 РУ в Пловдив под ръководство и надзор на Районната прокуратура. В хода на разследването е било установено, че Ч. Б. е регистриран като кандидат за народен представител в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г. Поради това делото е изпратено на Софийска градска прокуратура (СГП), където е прието по компетентност. Съгласно чл. чл. 35, ал.4 от НПК на Софийски градски съд като първа инстанция са подсъдни делата за престъпления, извършени от лица с имунитет и съответно компетентна да проведе разследванията по тези дела е Софийска градска прокуратура. Разследването е възложено на следовател в отдел "Следствен" на СГП предвид разпоредбата на чл. 194, ал.1, т. 2 от НПК, според която за престъпления, извършени от лица с имунитет, разследването се провежда от следовател.

Б. Ч. е привлечен като обвиняем, след като имунитетът му е бил снет по предвидения в закона ред.

Решението на съда е окончателно.